Hazard Analysis and Critical Control Points - Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου

Γιατί HACCP;

Ο στόχος αυτής της έννοιας είναι η ελαχιστοποίηση των ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Τα τρόφιμα πρέπει να γίνουν ασφαλέστερα για τον καταναλωτή.

Ποιοι παράγοντες προάγουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα;

• Παγκοσμιοποίηση (ακατέργαστα προϊόντα / εισαγωγή / εξαγωγή)
• Προϊόντα ευκολίας (ημικατεργασμένα προϊόντα)
• Εργοστασιακή κτηνοτροφία (σαλμονέλλα)
• Μαζικός τουρισμός (ανθυγιεινή εργασία, πίεση χρόνου)
• Γρήγορο φαγητό, πάρα πολλοί “παραγωγοί” (street food)

t

Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ένα τρόφιμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο, θα πρέπει να θέσουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Περιέχει το προϊόν ευαίσθητα συστατικά;
• Προορίζεται για ευαίσθητες ομάδες-στόχους (ηλικιωμένους, άρρωστους, βρέφη κλπ.);
• Προβλέπονται προληπτικά προγράμματα ή προληπτικά μέτρα κατά τη διαδικασία παρασκευής προκειμένου να αποκλειστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι;
• Υπάρχουν δυνητικά τοξικές βασικές ουσίες (μύκητες, σπόρια, πρωτεΐνες);

Οι 7 αρχές του HACCP

Ο Codex Alimentarius αποτελεί τη βάση της έννοιας HACCP. Η αυτο-παρακολούθηση είναι ένα βασικό σημείο σε αυτή.

Το πρόγραμμα των 7 σημείων υποστηρίζει την αποτελεσματική εφαρμογή.

1. Προσδιορισμός των σχετικών κινδύνων (ανάλυση κινδύνου)
2. Προσδιορισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου (= CCP)
3. Προσδιορισμός των οριακών τιμών (μόνο για CCPs)
4. Καθορισμός και εφαρμογή αποτελεσματικής παρακολούθησης
5. Καθορισμός διορθωτικών μέτρων
6. Παραγωγή εγγράφων και αρχείων (τεκμηρίωση)
7. Ορισμός των τακτικών διαδικασιών επαλήθευσης (υποχρέωση αυτοελέγχου)

Η έννοια HACCP κάνει διάκριση μεταξύ κρίσιμων σημείων και κρίσιμων σημείων ελέγχου.

Κρίσιμα σημεία (CP) = σημεία στη διαδικασία που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορούν να θεωρηθούν ως κρίσιμα στη διαδικασία. π.χ. παράμετροι ποιότητας, συμμόρφωση με τις προδιαγραφές, ταυτοποίηση.

Κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP) = σημεία κατά τα οποία υπάρχει, κατά πάσα πιθανότητα, ένας σχετικός κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή, εφόσον δεν πληροίται αυτό το σημείο (δηλαδή ελέγχεται) π.χ. βήματα θέρμανσης, επαρκής ψύξη, παρακολούθηση ξένων σωμάτων.


Προϊόντα για μετρήσεις σύμφωνες με HACCP

Το μικρότερο πτυσσόμενο θερμόμετρο με μεγάλη ακρίβεια στις μετρήσεις.

Κωδικός: 0560 0103
Το συμπαγές θερμόμετρο τροφίμων
Κωδικός: 0560 1063

Η λύση για τους επιθεωρητές τροφίμων

Κωδικός: 0563 0102 02

Αδιάβροχο πτυσσόμενο θερμόμετρο τροφίμων με υπέρυθρες

Κωδικός: 0560 1040

Ο κατάλληλος συνεργάτης στην επιθεώρηση τροφίμων.

Κωδικός: 0563 0101

Καταγραφικό δεδομένων θερμοκρασίας με 1 εσωτερικό αισθητήρα

Κωδικός: 0572 1750
Kαταγραφικό θερμοκρασίας HACCP
Κωδικός: 0572 1911

Υπέρυθρο όργανο μέτρησης θερμοκρασίας

Κωδικός: 0563 8282
Το κατάλληλο όργανο για τους επίσημους ελέγχους τροφίμων

 

Κωδικός: 0560 1128

Καταγραφικό θερμοκρασίας μίας χρήσης (90 ημέρες).

Κωδικός: 0572 1841

Καταγραφικό θερμοκρασίας μίας χρήσης (150 ημέρες).

Κωδικός: 0572 1842

Για όλες τις εφαρμογές στον τομέα των τροφίμων

Κωδικός: 0560 9261
1 2 Επόμενη › Τέλος »

Μείνετε σε επαφή μαζί μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ακολουθήστε μας στα Social Media

© 2016 VoulTherm | All rights reserved Designed + Developed by NetApps