Hazard Analysis and Critical Control Points - Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία ΕλέγχουΓιατί HACCP;Ο στόχος αυτής της έννοιας είναι η ελαχιστοποίηση των ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Τα τρόφιμα πρέπει να γίνουν ασφαλέστερα για τον καταναλωτή. Ποιοι παράγοντες προάγουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα;• Παγκοσμιοποίηση (ακατέργαστα προϊόντα / εισαγωγή / εξαγωγή) Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ένα τρόφιμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο, θα πρέπει να θέσουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις:• Περιέχει το προϊόν ευαίσθητα συστατικά; Οι 7 αρχές του HACCPΟ Codex Alimentarius αποτελεί τη βάση της έννοιας HACCP. Η αυτο-παρακολούθηση είναι ένα βασικό σημείο σε αυτή. Το πρόγραμμα των 7 σημείων υποστηρίζει την αποτελεσματική εφαρμογή.1. Προσδιορισμός των σχετικών κινδύνων (ανάλυση κινδύνου) Η έννοια HACCP κάνει διάκριση μεταξύ κρίσιμων σημείων και κρίσιμων σημείων ελέγχου. Κρίσιμα σημεία (CP) = σημεία στη διαδικασία που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορούν να θεωρηθούν ως κρίσιμα στη διαδικασία. π.χ. παράμετροι ποιότητας, συμμόρφωση με τις προδιαγραφές, ταυτοποίηση.Κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP) = σημεία κατά τα οποία υπάρχει, κατά πάσα πιθανότητα, ένας σχετικός κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή, εφόσον δεν πληροίται αυτό το σημείο (δηλαδή ελέγχεται) π.χ. βήματα θέρμανσης, επαρκής ψύξη, παρακολούθηση ξένων σωμάτων. |