Η θερμοκρασία στη μαγειρική είναι το ήμισυ του παντός. Για νόστιμα και υγιεινά πιάτα πρέπει να επιβλέπεται από την παραλαβή του αρχικού προϊόντος μέχρι και ακριβώς πριν το σερβίρισμα. Τα πρότυπα και οι κανονισμοί άλλωστε αναφέρουν ρητά και με σαφήνεια όλες τις παραμέτρους που πρέπει να συνυπολογιστούν για ένα ασφαλές αποτέλεσμα στους χώρους εστίασης.

Προϊόντα

testo 105

Θερμόμετρο χειρός με τυπικό άκρο μέτρησης, συμπ. επιτοίχια βάση με ιμάντα και μπαταρίες

227,90 €

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι σημαντικός σε κάθε στάδιο. Ένα κομμάτι κρέατος που φαίνεται να έχει αποψυχθεί πλήρως ενδέχεται στον πυρήνα του να είναι ακόμη παγωμένο. Εάν μαγειρευτεί χωρίς να μετρηθεί σωστά η θερμοκρασία το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα διαφορετικό και μάλιστα -ειδικά αν μιλάμε για πουλερικά- δυνάμει επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Επομένως, η σωστή απόψυξη των προϊόντων και ο έλεγχός τους με ένα θερμόμετρο πυρήνα (testo 103, testo 104) είναι καθοριστικής σημασίας πριν από τα επόμενα βήματα.

Εφόσον το προϊόν έχει αποψυχθεί σωστά, απαραίτητος είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας του σκεύους. Ένα παγωμένο τηγάνι ή μια χλιαρή πλάκα ψησίματος δε μπορούν να προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ομοίως, το βαθύ τηγάνισμα σε μια φριτέζα όπου το λάδι δεν έχει κάψει καλά σίγουρα δε θα επιφέρει ένα γευστικό και τραγανό κομμάτι κρέατος. Για την αποφυγή περιττών απωλειών στα υλικά πρέπει να μετριέται πάντα τη θερμοκρασία του μαγειρικού σκεύους πριν την τοποθέτηση κάποιου τροφίμου σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά στο μαγείρεμα σε πλάκες ψησίματος ο ειδικά διαμορφωμένος Burger Sensor, που συνδέεται στο θερμόμετρο testo 925, εξασφαλίζει ένα ομοιόμορφο εξωτερικό ψήσιμο με ιδανικά ζουμερό αποτέλεσμα στο εσωτερικό. Στη χρήση φριτέζας προτείνουμε, εκτός από τη μέτρηση της θερμοκρασίας του λαδιού υπέρυθρα (testo 104iR) ή με εναλλάξιμο αισθητήρα διείσδυσης (testo 925), τον έλεγχο των ολικών πολικών συστατικών (TPM). Τα TPM ορίζουν πότε το λάδι είναι ασφαλές για τηγάνισμα και πότε πρέπει να αλλαχθεί, διασφαλίζοντας έτσι ένα πιάτο όχι μόνο νόστιμο αλλά και υγιεινό (testo 270). Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και πριν το σερβίρισμα πρέπει να μετράται η θερμοκρασία στον πυρήνα του κρέατος, ώστε να ελεγχθεί ο βαθμός ψησίματος ανάλογα με την απαίτηση (testo 108).

Η ψήσιμο των κρεάτων μπορεί να παρακολουθείται ακόμη και κατά το μαγείρεμά τους στο φούρνο με τους ειδικά προσαρμοσμένους αισθητήρες που καταλήγουν σε ένα εξωτερικό όργανο μέτρησης.

Ελέγχοντας λοιπόν τη θερμοκρασία με τον κατάλληλο εξοπλισμό τα πιάτα έχουν συνάφεια στην εμφάνιση και τη γεύση, αλλά και αξιοπιστία σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια του καταναλωτή.

Πίνακας ελάχιστης ασφαλούς θερμοκρασίας μαγειρέματος

     

Είδος

Τύπος

Θερμοκρασία πυρήνα

Κιμάς και μίγματα κρέατος

Βόειο κρέας, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί

Γαλοπούλα, κοτόπουλο

71.1 °C 

73.8 °C

Φρέσκο βόειο κρέας, μοσχάρι, αρνί

Μπριζόλες, ψητά

 62.7 °C

Πουλερικά

Όλα τα πουλερικά

71.1 °C 

Χοιρινό και ζαμπό

Φρέσκο χοιρινό, συμπεριλαμβανομένου φρέσκου ζαμπόν

Προμαγειρεμένο ζαμπόν

62.7 °C 

73.8 °C

 

Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Αυτός ο ιστότοπος αποθηκεύει cookies στον υπολογιστή σας.
Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης του ιστότοπου μας και να μας βοηθήσουν να σας παρέχουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες, τόσο σε αυτό το site όσο και σε άλλα media.