Σύστημα παρακολούθησης testo 160 για την επίβλεψη εκθεμάτων στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Διατήρησης Πολιτιστικών Περιουσιακών Στοιχείων.

Οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όταν πρόκειται για τη σωστή αποθήκευση και διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και αντικειμένων.

Σε αντίθεση με άλλους παράγοντες επιρροής, η θερμοκρασία και η υγρασία δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στα αντικείμενα, ανάλογα με το υλικό ή το συνδυασμό υλικών.

Ως εκ τούτου, απαιτούνται ποικίλες κλίμακες περιβάλλοντος για αποθήκευση κατά την αποκατάσταση ή σε αποθήκες.

Δεν υπάρχουν ακριβείς οριακές τιμές για τις διάφορες ομάδες υλικών, αλλά υπάρχουν συνιστώμενες κατευθυντήριες τιμές.

Η βέλτιστη παρακολούθηση των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να εξασφαλιστεί σε αποθήκες και εργαστήρια που χρησιμοποιούν ειδικά όργανα μέτρησης.

Αρχική θέση:

Σε ένα γνωστό αρχαιολογικό ίδρυμα στην Ελβετία, τα καταγραφικά δεδομένων που κατασκευάστηκαν από διάφορους κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Το ίδρυμα αναζητούσε τώρα μια εναλλακτική λύση - μια ευέλικτη, αναβαθμισμένη και μελλοντικά προσανατολισμένη λύση μέτρησης. Χρειάστηκε να είναι σε θέση να καταγράφει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά δεδομένα περιβάλλοντος και να παρέχει ενεργές ειδοποιήσεις για παραβιάσεις οριακών τιμών ή επικείμενες αντικαταστάσεις μπαταριών.

Μετά από τις εμπειρίες τους με τη χρήση διαφορετικών ατομικών λύσεων, το ίδρυμα απέδωσε μεγάλη σημασία σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υψηλότερου επιπέδου, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση σε όλες τις θέσεις μέτρησης μέσω μιας κοινής πλατφόρμας - και μάλιστα σε θέση να μειώσει την τιμή ανά σημείο μέτρησης.

Επιπλέον, το σύστημα χρειαζόταν να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εσωτερική υποδομή πληροφορικής, ίσως μια λύση Cloud που απαιτεί μόνο πρόσβαση στο Internet.

Όταν η φροντίδα των ευρημάτων είναι η ευθύνη τους, τα καντονικά αρχαιολογικά ιδρύματα λειτουργούν επί του παρόντος με διάφορα συστήματα, που κυμαίνονται π.χ. από αναλογικά θερμοϋγρασιόμετρα ή συμβατικά καταγραφικά δεδομένων σε κεντρικά συστήματα μέτρησης για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Αυτά αφορούν τη διεξαγωγή μετρήσεων σε πολύ διαφορετικές τοποθεσίες. Υπάρχουν εσωτερικές θέσεις μέτρησης, όπως εργαστήρια, αποθήκες και ψυγεία
ή καταψύκτες. Εντούτοις, σημαντικά σημεία μέτρησης βρίσκονται επίσης συχνά εξωτερικά σε χώρους ανασκαφής ή εκθέσεις αρχαιολογικών αντικειμένων που δανείζονται σε δήμους ή μουσεία.

Τα συμβατικά συστήματα έχουν σημαντικά μειονεκτήματα από αυτήν την άποψη.
Τα μεμονωμένα καταγραφικά πρέπει να διαβαστούν χειροκίνητα στην περιοχή. Επειδή τα δεδομένα μπορούν να αξιολογηθούν αναδρομικά, δεν είναι δυνατή μια γρήγορη απόκριση σε περίπτωση προβλήματος. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να χαθούν εάν εντοπιστεί πολύ αργά μια επικείμενη αντικατάσταση της μπαταρίας.

Διάφορα πακέτα λογισμικού ειδικά για τον κατασκευαστή απαιτούνται επίσης όταν χρησιμοποιείτε καταγραφικά κατασκευασμένα από διαφορετικούς κατασκευαστές.
Αυτό όχι μόνο αυξάνει την πολυπλοκότητα του χρήστη, αλλά και την απαιτούμενη προσπάθεια για έλεγχο και εγκατάσταση στο τμήμα πληροφορικής.


Λύση:

Το ινστιτούτο κατέληξε στο σύστημα παρακολούθησης testo 160, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικές εφαρμογές. Το σύστημα περιλαμβάνει καταγραφικά δεδομένων που μπορούν να μετρήσουν αξιόπιστα την υγρασία, τη θερμοκρασία, τη φωτεινότητα, την ακτινοβολία UV και τη συγκέντρωση CO2. Αυτά τα καταγραφικά δεδομένων χρησιμοποιούν τυπική τεχνολογία WiFi για τη μετάδοση των μετρήσεων σε ένα Cloud.

Το Testo Cloud αποτελεί κεντρική εφαρμογή για την παρακολούθηση, την τεκμηρίωση και τη διαχείριση όλων των σημείων μέτρησης.

Το Testo Cloud είναι προσβάσιμο μέσω κάθε web browser από Η/Υ, tablet ή smartphone και ως εκ τούτου προσφέρει την μέγιστη ευελιξία, καθώς τα δεδομένα μέτρησης μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα από την τοποθεσία. Δεν χρειάζονται πλέον έλεγχοι ασφαλείας από το τμήμα πληροφορικής ή οποιαδήποτε εγκατάσταση ή συντήρηση του λογισμικού.

Επειδή τα δεδομένα λαμβάνονται επίσης σε εξωτερικές τοποθεσίες, αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιείται το WiFi δίκτυο. Ένα ξεχωριστό δίκτυο WiFi δημιουργήθηκε παράλληλα με τη χρήση τυπικών ρούτερ WiFi / 4G με κάρτα SIM.  Όλες οι μετρήσεις των καταγραφικών του testo 160 αποστέλλονται τώρα στο Cloud με ασφάλεια και οικονομικά μέσω του δικτύου 4G.

Το σύστημα παρακολούθησης testo 160 με μια ματιά:

• Καταγραφικά για υγρασία, θερμοκρασία, φωτεινότητα, ακτινοβολία UV και συγκέντρωση CO2
• Δυνατότητα ανάκλησης των τιμών μέτρησης σε όλες τις τερματικές συσκευές   μέσω του Testo Cloud
• Διακριτικός σχεδιασμός, συμπαγής κατασκευή
• Έγχρωμο deco-cover για βέλτιστη ατομική προσαρμογή των καταγραφικών
στο αντίστοιχο περιβάλλον

Συμπέρασμα:

Το αρχαιολογικό ινστιτούτο έχει πλέον εξοπλίσει πάνω από 40 εσωτερικά και εξωτερικά σημεία μέτρησης με τα καταγραφικά testo 160. Το εύρος εφαρμογής εξαρτάται από τις ίδιες τις κατευθυντήριες τιμές του ινστιτούτου. Μια θερμοκρασία των + 18 ° C και υγρασία των 45% RH είναι τυπικές για αποθήκευση. Εξαιρέσεις σε αυτό είναι τα μέταλλα, τα οποία αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον στους + 18 °C και μέγιστο 22% RH.

Τα οργανικά υλικά αποθηκεύονται μερικές φορές στα ψυγεία στους + 5 ° C και εμποδίζουν τις περισυλλογές στους θαλάμους καταψύξεως στους -24 ° C. Η σαφής και φιλική προς το χρήστη παρακολούθηση όλων των παραμέτρων του κλίματος είναι πλέον δυνατή σε ένα σύστημα και σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, το σύστημα έχει ήδη επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον σημεία μέτρησης, κάτι που το ίδρυμα ήταν σε θέση να κάνει μόνο του χάρη στο υψηλό επίπεδο ευελιξίας του συστήματος.

Με τα deco-cover, τα καταγραφικά προσαρμόζονται άψογα στο περιβάλλον

Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Αυτός ο ιστότοπος αποθηκεύει cookies στον υπολογιστή σας.
Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης του ιστότοπου μας και να μας βοηθήσουν να σας παρέχουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες, τόσο σε αυτό το site όσο και σε άλλα media.